Právě je čtv led 16, 2025 4:54 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 30  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Staré kotvové vleky (kotvičky, zvratky)
PříspěvekNapsal: úte kvě 21, 2013 7:06 pm 
3S

Na Novém Zélandu mají něco trochu podobného :). Musí to být ale dost dřiny se udržet cestou nahoru a to několikrát za den.

Naposledy upravil vilemk dne stř kvě 22, 2013 9:22 am, celkově upraveno 1

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: stř kvě 22, 2013 2:25 am 
3S

a pak že jsou naše zvratkové vleky nebezpečné :D :D tady má borec ruce přímo u kladky a nikdo nic neřeší..........njn není vyspělá země jako vyspělá země

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pát kvě 24, 2013 2:24 pm 
Funitel

Jojo, na youtube je tech videi vic a podle wiki to je jeden z nejstarsich pouzivanejch mechanismu lyzarskyho vleku s obeznym lanem. Zajimavy je, ze i pri pomerne velkych delkach je to lano konopny nebo podobny... staci hledat nutcracker...

Udrzet se na tom zase takovej problem nebude, protoze to je trochu obdoba kotvicky, jen ten uchycovaci mechanismus na lano neni samosvornej zatezi, ale drzi se uzavrenej rukou... nutcracker proto, ze ten mechanismus uchyti na lano vypada podobne jako nektery druhy louskacku na orechy....

Lepsi detail treba tady http://www.youtube.com/watch?v=c1yrFBQ-ksM

Ale jinak to asi bude potencialne nebezpecnejsi nez kontvicky/zvratky, clovek ma ruku velmi blizko lana a kladek neustale a lano, ktere ho tahne je velmi kratke. Navic to je obvykle uchycene na pasek napevno upnuty kolem pasu, zatico kotvicku/zvratku clovek pouhym roztazenim nohou pusti.

IginLa: hele, sorry, nebe osobne moje vyjeti, ale proste jsme o cetl... nicmene i co pise vilemk je zase jen odkaz na firmu, co nabidi reko vleku... ale proc a na zaklade jakyho proedpisu to s vlekama neni treba jako s vytahama? (podle aktualnich predpisu jsou u vytahu nutny napriklad vnitrni dvere klece, paternostery nejsou mozny vubec atd... a presto existujici vytahy bez vnitrnich dveri i paternostery jezdi a revizema prochazeji...)

Honza

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob kvě 25, 2013 2:10 am 
3S

filo píše:

IginLa: hele, sorry, nebe osobne moje vyjeti, ale proste jsme o cetl...

cože????????? :D :D :D asi nechápu význam této naprosto úchvatné věty a ani netuším k čemu to patří

závěrem bych řekl toto..........hele já se ti snažil vysvětlit jak se věci mají a tys to nepochopil nebo sis ze mě dělal srandu,nevím.....
tímto to považuji za uzavřené.........bez nějakých dalších urážek a napadaní

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob kvě 25, 2013 8:32 am 
4-MGD

twl, ten vlek to je maso :mrgreen: a takhle dlouhý no tyjo... to u nás nemáme :D
jo a k těm mojim fotkám co jsou o stránku zpátky - neví někdo konkrétní typ???
dík :wink:

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob kvě 25, 2013 10:55 am 
3S

filo píše:
Udrzet se na tom zase takovej problem nebude, protoze to je trochu obdoba kotvicky, jen ten uchycovaci mechanismus na lano neni samosvornej zatezi, ale drzi se uzavrenej rukou...

Jo toho jsem si nevšiml, že to mají chycené i kolem pasu. Myslel jsem, že ty kleště drží jen v ruce :D .
filo píše:
nicmene i co pise vilemk je zase jen odkaz na firmu, co nabidi reko vleku... ale proc a na zaklade jakyho proedpisu to s vlekama neni treba jako s vytahama? (podle aktualnich predpisu jsou u vytahu nutny napriklad vnitrni dvere klece, paternostery nejsou mozny vubec atd...

Na první stránce http://www.polarplus.cz/ je popis, které zákony, vyhlášky a normy platí pro lyžařské vleky. Kdysi jsem si to procházel, nenašel jsem všechno, ale dost věcí je tam uvedeno - i když dost často dost okrajově...ale takové jsou prostě české zákony. To co oni tam píšou je v podstatě shrnutí. Když vlastnil lyžařský klub Uherský Brod vleky na Mikulčině vrchu, taky uváděli, že jejich vleku na Lopatě končí revize a že nesplňuje tyto parametry (byly tam opět uvedeny - vzdálenost lana od podpěry atd.). Od minulého roku je nový majitel, na vleku se nic neudělalo a přesto vlek v zimě jel, i když podle starých majitelů už neměl revizi...Schválně jsem se jich na to ptal mailem a neodpověděli mi (na předchozí dotazy odpovídali).

adam: stanice jsou z Trasporty. Podpěry nějaká vlastní garážová výroba.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob kvě 25, 2013 7:55 pm 
4-MGD

vilemk: no to vím, že stanice není od doppla :D ale myslel sem třeba konkrétní číslo pod kterým tohle transporta vyráběla :)

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob kvě 25, 2013 8:10 pm 
3S

Nejčasteji VL-200

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pát čer 07, 2013 2:01 pm 
Funitel

Zajimavost: http://www.vertigosurf.co.nz/content/to ... page=0%2C2 jinak ty kotvy a pasy k tem lanovejm vlekum jsou k prodeji i jinde na netu (celkem palka teda)

Dotaz: Zkousel ste nekdo, jestli je da nejaka obdoba kotvicky/zvratky chytit i na PP staceny lano prumeru cca 16 mm?

Domadelnej kotvickovej vlek, co jsem mel rozjednanej asi nebude, pan majitel k nemu ma zrejme vetsi citovy vztah nez jsem cekal a vidi v tom tu svoji prci pred 30 lety a tak pozaduje jako minimalni cenu castku, ktera je vice nez dvounasobna maximalni castce, co jsem ochoten investovat, takze se asi neshodnme...

Jeden z napadu je improvizace zalozena na stavebnim vratku, ty se daj koupit kolem 3000,- jen jsou asi vetsinou trochu zbytecne pomaly. Pak by me ale zajimavejsi prislo tocit tluste PP lano, kde deti muzou jezdit jen drzici se rukou (klasika provazek) a vystoupit kde chteji, coz je asi jednodussi nez manipulace a svazeni kotvicek dolu, ale zase kdyz uz tak bych to natahl na delku cca 120 - 150m a to uz pro zdatnejsi jet cely jen za ruku (zvlast kdyz rychlost vratku EVL300 co je nejcasteji k prodeji) je 26 m/min je celkem sneci, 150m trasu by to jelo pres 5 minut takze pro ty, co jedou az nahoru by zase kotvicka nebyla spatna....

Nebo to pustit z hlavy, dat ocelovy lano 6mm a holt kotvicky?

IginLa: Proste omluva, mozn ajsem na tebe vyjel zbytecne. Jasne ze jsem ten tvuj prispevek cetl, ale legislativni duvody nezminuje a nakonec moje uvahy mozna nebyly az tak nesmyslne viz viewtopic.php?p=10680&sid=49d00bdbe97e5b07c31c01896985dc45#p10680 ...

Honza

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pát čer 07, 2013 7:11 pm 
3S

16 mm je moc, zvratka by se na to určitě nedala dat, kotvička asi ano ale vypínání by nejspíš nefungovalo. A 6 mm je zase málo. Všechny zvratkové vleky měly 10 mm lana. Co vím, tak kotvičky 9-11 mm

Co třeba http://www.teslaarena.cz/?p=288746

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pát čer 07, 2013 11:08 pm 
Funitel

vilemk: Ale me je jasny, ze nemuzu vzit kotvicku z VL200 nebo zvratku a zkusit ji haknout na 16mm polypropylenovy lano, nebo na slabsi lano......

Myslel jsem, jestli nekdo nekdy nezkousel ohnout kotvisku tak, aby se dala na takhle silny lano zahaknout.. proste zbastlit kombinaci, maly deti by se svezli jen kousek za ruku, vetsi z kotvou az nahoru.

Jinak ty navody na kotvickovy domadely z Urob si sam tuism pouzivali 6mm lano... mam to nekde stazeny, tak se tam na to podivam.

Ten inzerat znam, jen netusim, co to je za web, kam odkazujes. Na bazosi se tohle prodavalo nekdy cca v unoru, pak ten inzerat zmizel, myslel jsem, ze se to prodalo a v kvetnu se zase objevil, ale nezapsal jsem si kontakt a on zase behem nekolika malo dni zmizel. Pamatuju si jen, ze to je nekde od Cesky Lipy a cert vi, jestli to je nebo neni platny.

Puvodne jsem ho nekontaktoval z nekolika duvodu:
- cena je porad jeste o neco vyssi, nez jsem ochotny dat
- provedeni vyapda moc pekne a velkou ochotu slevit nepredpokaldam
- je to moc dlouhy, musel bych to zkracovat a tedy znovuzapletat lano (coz neumim)
- je to festovni aukotveny do betonu, ja potrebuju neco, co lze mimo sezonu z louky odstranit zcela... tohe by po nejakych upravahc mozna slo pomoci zemnich vrutu, ale tim se to cele vyznamne prodrazi a pak uz jsem uplne mimo (a to nemluvim o tom, ze elektriku mam docela daleko a privodni 3f prodluzovak by taky nebyl zrpvna za pusu

Na bazosi je ted jeste jeden inzerat, pan mi slibil fotky. Je to kotvicka snesena od nejaky chaty, ale pry to neni v moc dobrym stavu a motor nejde protocit, motor je tusim 5.5 kW, pak nejaka prevodovka... tipuju ze by to mohla byt i origo VL200 ale asi ve stavu srotu... na to, abych se tam jel jen tak podivat to mam dost z ruky, tak uvidim, jestli doda fotky.

Honza

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob čer 08, 2013 5:56 am 
4-MGD

ten inzerát co sem dal vilemk sem už taky viděl, ale cena... :roll:

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: sob čer 08, 2013 6:19 pm 
3S

Tak to jasně že se dá. U nás co borec vyráběl zvratky, tak vlastně ta vrchní část byla s kvalitní oceli, která se tvarovala za tepla, a na to se navařila nějaká obyč. ocel.

Jo ta cena je vysoká. Pár let zpátky byla asi rok k prodeji kotvička - 2 stanice + 2 podpěry a 30 kotviček za 5 tis. Těch vleků, co někde stojí a chátrají je celkem dost, někdo z majitelů by to snad prodal za rozumnou cenu. Odkud jsi?

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon čer 10, 2013 10:51 am 
Funitel

vilemk: jasne ze se pak da myslis, udelat kotvicky na tlusty lano a to i na PP (napr http://eshop.lanex.cz/pp-8-mm-pletene nebo http://eshop.lanex.cz/polypropylen-staceny-prumer-8mm o prumeru cca 16mm)? jako technicky by to fungovat melo, jen se bojim, jestli to PP lano neni moc mekky a ta kotva se za nej skutecne zahakne...

Pak by bylo relativne jednoduchy udelat nejaky bastl ze stavebniho vratku a PP lana, decka jen za ruce, dokud se nenauci manipulovat s kotvickou... i kdyz to lano taky neni za pusu, tak naklady by byly porad relativne rozumny...

Jinak jsem mezi Libercem a Jabloncem. Cenu kolem 5kKc bych za nejak rozumne funkcni sestavu asi akceptoval bez kecu osobne mam jsem do toho ochotnej investovat tak do 10. Za ten domadel si pan nakonec rekl 20 a za to muzu dost dlouho jezdit na nekterou ze sjezdovek v okoli, ktra je i rolbou upravovana...

Honza

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: stř čer 12, 2013 9:42 am 
3S

Podle mě by polypropylenové lano kotvičky brzo poničili. Raději než stáčené bych volil jiné - tady Klasik http://www.provaznictvi.cz/kokon/eshop/ ... Synteticka. Ale píšou tam, že průtažnost je až 19% což je dost. Pevnost v tahu nevím nevím, jestli by stačila...Ale ty technologické záležistosti už máš asi vyřešené. Víc ti nedokážu poradit, to leda někdo, kdo s tím lanem už má zkušenosti.

Profil Poslat e-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 30  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]