Ivo M. píše:
Tak jsem byl omrknout toto fungl nové lyžařské středisko, které se oficiálně otvírá až za pár dnů.
Z Krnova to není až tak daleko, takže jsem vyrazil v sobotu dopoledne na čumendu.
Předpokládal jsem, že sněhu ještě tak moc není, sjezdovky jsou ještě nové, nechal jsem tedy lyže doma. Vím, je to blbost na sjezdovku bez lyží....později jsem samozřejmě litoval. Cesta přes Bruntál, Rýmařov a Skřítek v pohodě. V Rapotíně odbočit na Velké Losiny a za pár minut jsme na místě. Parking dostatečný, dokonce jsem zaparkoval přímo pod sjezdovkou. Vzhledem k tomu, že jezdím dvacet let na lyže do Rakouska, čuměl jsem jako puk. Myslím to v dobrém. Kdo to vše projektoval, asi o lyžování a servisu něco věděl. Čím začít? Kam jdou nejdříve ženské když přijedou? Shánějí se většinou po WC. Toalety jsou v přízemí pod jídelnou a barem. Hlavní dveře na fotobuňky, umyvadla také. Voda teplá, fukary foukaly. Tak a jdem něco vypít. Do prvního patra po schodech nebo výtahem. Schody s gumovými rošty - asi hned tak neuklouznete. Jedině snad pozdě večer po zavíračce až se budete vracet s partou k autu. Nahoře jeden menší bar / restaurant s bar pultem a velká jídelna / restaurant se slušným výběrem jídla. Ceny si nepamatuji, ale dalo se to přežít. Co vás zarazí - bude vám chybět smrad přepáleného oleje, tak obvyklého aroma v podobných zařízeních u nás. Obsluha ve slušivých firemních týmových dresech. Všichni byli pozorní a milí, snad to obsluze vydrží co nejdýl. Z baru přejdete na terasu nad pokladnama. Odtud přehlídnete celé nádvoří se zakrytým podiem pro večerní Open Air pařby. Bude to super místo pro sraz, když se vám někdo ztratí. Jen se u baru nesmíte zbořit, než se objeví. Terasový bar ještě v sobotu odpoledne nefungoval, jen se tam ohříval DJ mezi svými vstupy. S terasy slezete po osvětlených schodech k pokladnám. Přejdete lávku (regulérní most) přes potok okolo figurkového parku a po pár metrech dojdete ke kotvě. Ta vás vytáhne nahoru. Přejedete ke spodní stanici šestisedačky a frčíte nahoru. Toto řešení s kotvou asi bylo nutné, protože by asi nikdo nedovolil křížení sedačky a vedení vysokého napětí. Monopol ČEZ by jim vysolil takovu pálku za odstávku, při zvedání vedení a sloupů, že bychom platili za skipas dvakrát tolik. Myslím si. Ale není to až takový zádrhel, dá se to přežít. Momentálně chlapi zasněžují děly, foukali celou sobotu. Vody mají asi dost. Cesta nahoru trvá asi 7 minut. Část sedačky je krytá lesem, takže snad nezmrznete. Sedáky jsou z plastu, ale po pár sekundách cítíte pod zadnicí teplo. Nepředpokládám, že jsou vyhřívané, na to jsem se neptal. Uvidíme jak budou kluci stíhat s čištěním šestky v silném sněžení, nevšiml jsem si, zda se dají sklopit. Nahoře je společný úsek sjezdovek, který je ideální pro prcky. Slušná široká loučka s kotvou. Dvojka - Medvědí ještě nebyla dostatečně zasněžená, bylo by to o hubu a hlavně o skluznici. Takže přejezd po modrém úseku trojky a pak tradá dolů. Jelikož jsem byl bez lyží, což mne fakt nahoře žralo, vylezl jsem nahoru nad sjezdovku na hřeben. Byla inverze, takže ideál počasí. Praděd s vysílačem jako na dlani a Dlouhé stráně na dosah. Směrem na západ inverze.Udělal jsem i pár fotek: - složka Ski areál Kouty nad Desnou.
http://picasaweb.google.com/Makovyivo1 . Slyšel jsem něco o poruchách při odbavování u turniketů. Ale to jsou ve zkušebním provozu drobné problémy, které se časem odladí. Ze začátku s nimi musíme počítat. Pokud nasněží, bude to super středisko. Viděl jsem dvě rolby. Jedna vypadala jako úplná funglovka, druhá byla typově starší. Svahy jsou severní, takže sníh vydrží asi dlouho. Myslím si, že časem nastane v okolí velká poptávka po ubytování, v současné době asi nebude kapacita lůžek nijak obrovská. A jestli mají lanovky odbavit přes 3.000 lidí za hoďku, nebude na svahu jen pár stovek lidí. A ne každý to má domů hodinu a půl.
Jen nechápu, kdo měl tolik energie a odvahy, aby se do takového projektu pustil. Takže gratuluji majitelům a provozákům držím palce. Teda to jsem se rozkecal, Ale to je od radosti, že Kouty.cz už fungují. Ivo M., Krnov
Odpověď na poslední odstavec: Já bych klidně taky 10 let úřadoval, půlku pak dostal od Unie a pak si jen ležel a koukal jak mi peníze lezou na účet.