jirmicz: Můžu se zeptat, jesti si na obou těchto vlecích lyžoval?
Já jsem lyžoval na obou typech těchto vleků a znám osobně více lidí, kteří tyto vleky v 70tých letech stavili, takže vím, že ten rozdíl tam je dost velký a tyto dva vleky mají společné jen to, že oba dva mají unašeče, které se zapínají na lano. Už třeba jen to, že když přijdeš s jedním unašečem od jednoho typu na druhý, tak prostě na prvním sloupu skončíš se zamotanou kotvou do baterií a buď urveš kotvu nebo ohneš podpěru. Jednou jsem v Krkonočích zapojil zvratku na kotvičku bez podpěr - krom toho, že vlekař čuměl, co to mám za divný unašeč, tak jsem se prostě nahoře nedokázal z lana odpojit. Na vyhazovačce se to seklo a musel se vypínat vlek a to 2x po sobě u celé naší rodiny - tak pak nás s tím vyhodili
. Krom toho jak jsem psal, zvratkové vleky jsou jen na zlínsku a dnes vím jen o dvou funkčních, které nejsou a nesmí být pro veřejnost. Zbytek republiky nemá o těchto vlecích ani páru.
Definovat velký nebo malý rozdíl je v tomto případě dost relativní. Tak jako pro ženskou jsou auta rozděleny na malé a velké (podrobnější dělení je podle barvy), ale pro chlapa je sakra rozdíl mezi Fábií a Golfem. No ala protože jsme tu všichni na fóru zabývajícím se lanovými dráhami a lyžařskými vleky, tak lze bezpochyby říct, že tyto vleky jsou hodně rozdílné a není to v žádném případě slovíčkaření.