Právě je stř led 15, 2025 7:06 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Staré kotvové vleky (kotvičky, zvratky)
PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 3:16 pm 
3S

informace které sem se napsal ohledně vleku v Brně nejsou tak úplně pravda!Mostek tam pořád je a zvratka tak byla pouze rok.........následně tam byl postaven dle původních podkladu od Metasportu vlek TLV (stavělo VUT byla to ojedinělá verze) Pobo tímto se ti omlouvám !vlastně tento areal můžeme zařadit do chátrajících

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 4:05 pm 
3S

Wix: A kde ten vlek co popisuješ byl? Nemáš nějaké fotky?

Z toho, co jsem pochopil, je to klasická kotva alá Transporta VL200. Kotvy "zvratky" (tak je nazval i zakladatel těchto vleků pan Šperka), byly jen kolem Zlína a v Beskydech (např. Soláň, Jeleňovská, Trnava, vlek Zlín atd.). Jak jsem psal už v tomto topicu, všechny "zvratkové" vleky měly víc podpěr než kterýkoliv dnešní vlek a často byly lomené. Na 700m třeba 25 (vlek Jeleňovská). Jejich poháněcí stanice byla nahoře i dole a jako pohon sloužil např. i motor a převodovka ze Zetoru, kde když bylo potřeba zvýšit přepravní kapacitu, tak zařadili vyšší rychlost. "Zvratku" bylo také velmi lehké odpojit od lana, stačilo přitáhnout k sobě lanko od kotvy a pustit (jako luk) a kotva letěla z lana dolů (někdy přímo do ksichtu :-)).

Jednou jsem v Krkonoších lyžoval na vleku VL200 - tedy klasické kotvičce (háčku). Měl jsem klasický unašeč na zvratky a vlekař a i lyžaři na nás čuměli, co to mám za hnusný kus pásoviny (mimo Valachy to prostě nikdo nezná). No ta kotvička něměla ani jednu podpěru, lano jelo na úrovni kolen a nahoře se mi o vyhazovačku kotva ani nevypojila a musel se vypnout vlek...Tak jsem toho raději nechal a šel jinde :-). Zvratky byly oproti háčkům vymakanější. Lano vedlo po celé trase vždy nad hlavou a byly tam i pojistky proti přejetí kotvy vyhazovačkou. A řada vleků měla odpružení proti rázům při zapojování na lano, takže se dokázali zapojit i malé děti.

Naposledy upravil vilemk dne sob úno 07, 2015 12:56 am, celkově upraveno 1

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 4:29 pm 
2-CLD

Ten vlek byl v Beskydech, kousek od Čeladné. Fotky bohužel nemám, díval jsem se na staré fotky z r. 94, a už tam nebyl.

Zvratkový vlek byl ještě na Martiňáku (opět Beskydy), velmi šikovně schovaný v lese, bez lana ale jinak parfektně zachovalý, v létě se tam chystám nafotit. I když jsem tam byl naposledy před vice jak deseti lety, tak už tomu možná někdo pomohl.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 4:51 pm 
3S

Tak ty fotky hned sem hoď, už teď se na ně těším :). O nějakých dalších, které ještě stojí, nevíš? A co třeba vlek na Kozubové? Nevíš o něm něco? Je to taky nějaký druh kotvy ale nikdy jsem nic podobného neviděl. Hlavně ty kotvy musí být obrovské vzhledem k velikosti kladek (viewtopic.php?f=17&t=221&start=90)

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:05 pm 
2-CLD

O Kozubové nevím nic, nic mi to neříká.

Další kotvička je v Podoláneckém údolí, pod Plucnarkou - je soukromý a funkční. A má jednu podpěru, přesně uprostřed. (teď mě napadlo, že pokud je to klasická kotvička, tak se musí připnout vždy otevřenou částí háčku směrem ven z kladky, jinak při průjezdu kladkou by lano háček vytlačilo, ne? Nikdy jsem na vlecích s podpěrami nejezdil)

Možná stejně velké kotvy byly na Lysé - tam kola byly hodně velké.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:16 pm 
3S

Ještě někde v těch končinách je další funkční kotvička. Někde v tomto topicu na to mám odkaz. K tomu zapojení je to tak, jak píšeš (pokud jsem to dobře pochopil). Zvratkové unašeče se třeba vždy zapojovaly na pravé tažné lano - to měly všechny tyto vleky stejné a nebyl problém tyto vleky lomit směrem doleva (viz foto). Doprava to nešlo, i když na Soláni byla prý zvratka lomená do prava..kdoví jak se jim to podařilo zrealizovat.

Na první fotce je uplně na hoře fotky vidět vyhazovačka na pružině. To bývalo často třeba před lomením, nebo na konci spodní mírné části sjezdovky před prudkým sešupem. Kdo nechtěl jet dál, odlehčil závěs a vyhodil se mu z lana, kdo chtěl jet dál nechal kotvu zatíženou a projel tu vyhazovačku.

Jo a ta vyhazovačka na této fotce je sice pěkně vidět, ale není v původní poloze.

Přílohy:
IMG_1047.JPG
IMG_1047.JPG [ 287.51 KiB | Zobrazeno 5146 krát ]
IMG_0200.JPG
IMG_0200.JPG [ 302.33 KiB | Zobrazeno 5146 krát ]
 Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:23 pm 
2-CLD

Odkud je ta druhá fotka?

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:27 pm 
3S

Obě dvě fotky jsou z vleků na Jeleňovské u Valašských Klobouk. Kdysi vyhlášené středisko, kde jezdili lyžáky z celkého okresu..

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:30 pm 
2-CLD

Aha, protože přesně takto vypadaly sloupy na Martiňáku, a taktéž byly takto zohýbané.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:43 pm 
3S

Tady je tvar typické podpěry (dnes stále funkčního vleku) pro zvratkové vleky dělané home made kolem Valašských Klobouk a Brumova. Oficiální výrobce Zlinsport používal podpěry zobrazené někde dřív v tomto topicu.

Jinak nechápu, co se s tím vlekem stalo, že jsou ty podpěry tak zohýbané.

Přílohy:
IMG_2210.JPG
IMG_2210.JPG [ 364.21 KiB | Zobrazeno 5143 krát ]
 Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:51 pm 
2-CLD

Možná to sundal nějaký padající strom nebo tomu pomohli lesáci. U mnou myšleného velku byly takto ohnuty sloupy u cesty (vlek ji křižoval), takže možná kvůli průjezdu něčeho širšího. anebo aby to nedráždilo, stoprocentně se muselo jednat o černou stavbu.

Mě nejvíc na tom fascinuje, jak moc se neřešila a ignorovala bezpečnost. Samozřejmě, na tehdejší poměry to bylo v pořádku, ale žádná bezpečná vzdálenost od stromů, mnohndy nebylo na trať vidět a obsluha nemohla zasáhnout v případě pádu lyžaře, absence hlídačů pádu lana.... . Je toho hodně. Ale zase se lyžovalo trochu jinak než dnes.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: pon led 16, 2012 5:56 pm 
3S

Ale třeba tady se tou bezpečnou vzdáleností od stromů zabývali download/file.php?id=1912&mode=view :-).

Nebezpečné to bylo, ale dřív nebyly lyžaři takové kopyta. Dnes děcka chtějí jen na lanovku a na krásně rovnou sjezdovku. Já jsem ve 4 letech začal lyžoval a až do 15 ti jsem lyžoval převážně na zvratkových vlecích a nikdy se mi nic nestalo. I když vím o případu amputovaného prstu od lanka od kotvy apod. :-)

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: čtv bře 08, 2012 3:48 pm 
3S

http://www.bravis.cz/nemovitost/10343-p ... rsky-vlek/

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: čtv bře 08, 2012 9:22 pm 
3S

Pěkné. Ale chybí mi ještě 300 tisíc :( :lol:

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: čtv bře 08, 2012 10:14 pm 
3S

vilemk píše:
Pěkné. Ale chybí mi ještě 300 tisíc :( :lol:

Vím že to sem tak úplně nepatří!!!!Ale vlek vypadá velice zachovale.........tak třeba je možné pořídit foto za provozu
Hlavně sem to sem dal aby se vědělo o dalším funkčním............

Profil Poslat e-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]